Instytucja kultury województwa małopolskiego
A- A A+
Szukaj

Menu

Miejsca zostały obecnie zablokowane na czas rezerwacji.
BUDYNEK

Gmach użytkowany przez Filharmonię Krakowską od chwili jej zaistnienia, czyli od lutego 1945 r., ukończony został w 1931 r. jako Dom Katolicki wg projektu Józefa Pokutyńskiego. Głównym inicjatorem budowy był Kardynał Książę Adam Sapieha. Twórcy projektu kierowali się wzorem słynnego budynku, o podobnym przeznaczeniu - Maison du Peuple w Brukseli zaprojektowanego w 1897 r. przez Viktora Horta. Elewacja budynku i sala koncertowa mają charakter neobarokowy, w odróżnieniu od pozostałych pomieszczeń utrzymanych w stylistyce modernizmu. Konstrukcja gmachu opiera się na kształcie litery L. W trosce o efekt estetyczny budynku widocznego od strony ulicy Franciszkańskiej i Plant, zaprojektowano front elewacji tworzący najważniejszy element architektury gmachu. Kubatura budynku to 24.000 metrów sześciennych, powierzchnia użytkowa - 4.550 metrów kwadratowych. Fasadę budynku filharmonicznego zwieńcza kartusz z herbem "Trzy Korony". Sala widowiskowa (20 x 28 m) licząca 693 miejsca jest największą salą koncertową Krakowa. Usytuowana od strony ul. Zwierzynieckiej, gdzie przewidziano także wyjścia dla publiczności. Głównym elementem jej wystroju - a zarazem najokazalszym instrumentem Filharmonii - są organy firmy Johannes Klais - Orgelbau Bonn (przekazane do użytku w październiku 1996 r. w miejsce spalonych w pożarze budynku w grudniu 1991 organów firmy VEB Postdamer Schuke - Orgelbau). Oprócz sali koncertowej Filharmonia dysponuje także dwiema salami przeznaczonymi do muzykowania kameralnego (Sala Złota, Sala Błękitna - w której 15.10.1938 debiutował jako poeta Karol Wojtyła, Jan Paweł II).

W latach 2017-2020 przeprowadzony został remont konserwatorski i modernizacja budynku Filharmonii Krakowskiej na łączną kwotę 24,5 miliona złotych, z czego 9, 6 mln pochodziło z budżetu Województwa Małopolskiego, 14,7 mln z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, a 0,2 mln to środki własne.

Znacząca zmiana, jaka nastąpiła w wyniku przeprowadzonego remontu, dotyczy sali koncertowej, która liczyć obecnie nieco ponad 700 miejsc siedzących (parter, balkon, loże). Zarówno część parterowa, jak i balkonowa widowni ustawiona została amfiteatralnie, co poprawiło widoczność z ostatnich rzędów. Zamontowana została ponadto klimatyzacja, która w znaczący sposób poprawia komfort pracy artystów oraz przebywania melomanów w budynku.

Dzięki współpracy z pracownikami i studentami wydziałów akustyki Politechniki Krakowskiej i AGH, poprawiono akustykę sali koncertowej. Zarówno nad sceną, jak i widownią, umieszczono specjalne ekrany, które wyostrzyły słyszalność dźwięków. Zamontowano również nowe dźwiękoszczelne drzwi, ograniczające słyszalność hałasu dochodzącego od strony ulicy Zwierzynieckiej.

Aby powiększyć komfort przebywania w budynku, zaanektowana została przestrzeń podwórka, gdzie powstało patio do użytku publiczności gromadzącej się przed koncertami oraz podczas przerw. Jest to także nowa przestrzeń do Organizacji wystaw, konferencji prasowych i briefingów. Urządzono również szereg dodatkowych toalet o wysokim standardzie, spośród których część przystosowana została dla osób niepełnosprawnych.

W budynku zainstalowane zostały dwie windy – osobowa i osobowo-towarowa, która wykorzystywana jest także do przewozu instrumentów. Dzięki temu udogodnieniu budynek jest już w pełni dostosowany do potrzeb osób z dysfunkcją ruchową, umożliwiając im uczestniczenie w wydarzeniach odbywających się na pierwszym, bądź drugim piętrze gmachu.

W budynku przeprowadzony został ponadto remont skrzydła przeznaczonego na użytek administracji, na łączny koszt 350 000 złotych.


Zdjęcia
Filmy
WIrtualny spacer
Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie