Filharmonia Krakowska
Instytucja kultury województwa małopolskiego
A- A A+
Szukaj

Menu

Miejsca zostały obecnie zablokowane na czas rezerwacji.
Luty 2020
Pon
Wt
Śr
Czw
Pt
Sb
Nd
POKAŻ CAŁY MIESIĄC
REZERWACJA
KASA BILETOWA
czynna: 4.07 - 10.00 – 14.00 | 15.00 - 19.30, 5.07 w godz. 17.00 – 18.00 |Konsulat Generalny Austrii, 6.07 w godz. 17.00 – 18.00
Przewijaj aktualności
20. Małopolski Festiwal Smaku – dajcie się porwać w królewską podróż przez 1000 lat historii i smaków!

Rok 2025 zapisze się złotymi zgłoskami w historii Małopolski. To właśnie teraz, w jubileuszowym roku Tysiąclecia Królestwa Polskiego, Małopolski Festiwal Smaku obchodzi swoje okrągłe, dwudzieste urodziny! Przed nami wyjątkowa edycja, jakiej jeszcze nie było – pełna emocji, zapachów, smaków i… królewskiej świetności!


Wyruszcie z nami w niezwykłą kulinarną podróż, gdzie przeszłość splata się z teraźniejszością, a każdy kęs przenosi w czasie. Zanurzymy się w atmosferze dawnych uczt, zajrzymy do staropolskich kuchni i odkryjemy, czym raczyli się królowie, rycerze i mieszczanie. Tegoroczny festiwal to nie tylko wydarzenie – to hołd dla historii i celebracja smaku.


W klimacie koronacji Bolesława Chrobrego – pierwszego króla Polski – stworzymy miejsca pełne królewskiego majestatu. Szlachetne stroje, historyczne akcenty, rycerska galanteria i mieszczańska gościnność – wszystko to stworzy wyjątkową oprawę dla uczty, która na długo pozostanie w Waszej pamięci – zapewnia Łukasz Smółka – Marszałek Województwa Małopolskiego.


Na królewskim szlaku festiwalowym znajdzie się pięć przystanków:

Zamek w Rabsztynie – 13 lipca,

Koszyce – 27 lipca,

Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia,

Niepołomice – 31 sierpnia,

Zakopane – 14 września.


Każda z tych miejscowości stanie się na chwilę kulinarnym grodem – z wyjątkowym klimatem i smakiem.


Czekają na Was nie tylko tradycyjne przysmaki i zapachy dzieciństwa, ale też nowoczesne interpretacje historycznych potraw. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotuje dla Was dania inspirowane dawną kuchnią polską – ale w nowej, zaskakującej odsłonie. Pascal Brodnicki natomiast, podczas warsztatów, zdradzi kilka tajemnic królewskiego stołu. Wasze podniebienia podbiją m.in. rzemieślnicze pieczywo, aromatyczne miody, domowe wypieki, wędliny i przetwory od małopolskich producentów– jak z królewskiej spiżarni!

Koła Gospodyń Wiejskich pokażą, że z serca i prostych składników można wyczarować cuda – a ich potrawy powalczą o tytuł najciekawszego dania festiwalu.


Dla tych, którzy chcą smakować nie tylko potrawy, ale i wiedzę – przygotowaliśmy kulinarne warsztaty, pokazy, quizy z nagrodami oraz atrakcje dla całych rodzin. Najmłodsi znajdą coś dla siebie w strefie zabaw, a instytucje Województwa Małopolskiego zaprezentują swoje inspirujące działania.


Jak co roku – nie zapominamy o pomaganiu. W trakcie każdej odsłony festiwalu prowadzona będzie zbiórka charytatywna dla osób zmagających się z rzadkimi chorobami. Bo największy smak ma dobro – to, które płynie prosto z serca.


Więcej na profilu - przejdź